Historie

Wemmers & transport: een rijke historie

In Bleskensgraaf, onder de rook van wereldhaven Rotterdam, is firma Wemmers rond 1880 gestart met de eerste transporten. In het waterrijke gebied specialiseerde Anton Wemmers zich in het transport van agrarische producten per trekschuit. ‘De Eben Haëzer’ voer met boter, kaas en varkens naar de markt in Dordrecht. In 1906 nam de volgende generatie het over. Arie trad samen met een aantal broers in de voetsporen van zijn vader en richtte zich meer en meer op expeditie. In 1924 werd de eerste auto aangeschaft. Door het toenemende vrachtvervoer werd de beurtdienst per schip steeds minder tot in 1941 het transport over water werd gestaakt.

Tankwagen 1955

Tijdens de tweede wereldoorlog werd met paard en wagen melk opgehaald en vee werd vervoerd met auto’s op houtgas. Na de oorlog werd het bedrijf uitgebreid met een aantal veewagens. In 1967 kwam de derde generatie aan boord: Arie’s zoon Rook werd medefirmant. Zijn interesse lag bij het transporteren van levensmiddelen, waarin Wemmers specialiseerde. Hier werd de basis gelegd voor het bedrijf zoals we het nu kennen. Toen de weg naar levensmiddelentransport eenmaal was ingeslagen ging het snel. België werd een belangrijke, veelbezochte bestemming en ook andere Europese landen volgden. Na verloop van tijd vervoerde Wemmers Tanktransport in heel West-Europa.

Eerste daf 2600, totaal 25.000 liter

De diversiteit van producten werd in de loop der jaren steeds groter. In het begin werd hoofdzakelijk melk vervoerd, later volgden diverse plantaardige oliën en vetten. De eisen voor levensmiddelentransport werden strenger. Wemmers ging met de tijd mee en investeerde in een reiniging voor tankwagens. Het wagenpark groeide ondertussen gestaag. Uitbreiding na uitbreiding volgde, ook het aantal transportlanden groeide. Na de val van de muur behoorden Oost-Europa en zelfs Rusland tot de eindbestemmingen. In 2001 vertrok de laatste Wemmers uit de leiding van het bedrijf. De leiding kwam in handen van de huidige directeur Paul van den Nieuwenhuizen. De naam Wemmers wordt nog steeds gevoerd vanwege de historische waarde en de herkenbaarheid binnen de branche.

Auto 100, jaar 2000

Nu is Wemmers Tanktransport uitgegroeid tot een van de toonaangevende transporteurs binnen de branche. Met meer dan 250 ultramoderne trekkers, opleggers en tankcontainers is Wemmers een bedrijf van formaat. De thuishaven in Bleskensgraaf is voorzien van een ultramoderne reinigingsinstallatie, een intern opleidingscentrum en een eigen werkplaats waar onderhoud en keuringen van eigen materieel plaatsvinden. Ook zijn er vestigingen in België, Duitsland, Oostenrijk en Tjsechië. Wemmers blijft investeren in de toekomst, door nieuw materieel, goede planning en enthousiast personeel met klantgerichte instelling. Zo is het bedrijf klaar voor de komende honderd jaar.