Cleaningteams garanderen het schoonste resultaat

Wist u dat bij Wemmers Tanktransport ook terechtkunt voor het reinigen van tankwagens en tankcontainers? Maak kennis met het team van Wemmers Cleaning in Bleskensgraaf en Zaandam.

Cor Bokhout is sinds 1 juni 2023 ‘Foreman Cleaning’ van beide locaties. Sinds zijn achttiende jaar is hij al werkzaam binnen de transportsector. Als chauffeur, wagenparkbeheerder, instructeur, supervisor SHEQ, etc. In het verleden verzorgde hij – als zzp’er – BBS-trainingen voor de chauffeurs van zusterbedrijf Nijhof-Wassink. Nu heeft hij de leiding over de afdeling Cleaning van Wemmers.

En die plek past als een jas: “Ondanks mijn brede ervaring in de transportwereld, zijn er veel nieuwe dingen binnen dit werk. Het reinigen van tankwagens, de strenge eisen aan (voedsel-)veiligheid, certificeringen, milieu, etc., het is een bijzondere tak van sport. Ik moest mij dat natuurlijk eigen maken en dat hoef ik niet alleen te doen, we gaan vooruit. Het werk geeft veel voldoening, zeker vanwege het warme welkom. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen en als team gaan we die graag aan.”

Open van 6 tot 19 uur

De Cleaningafdelingen draaien heel wat uren op een dag. Zowel Bleskensgraaf als Zaandam openen om 6 uur en sluiten respectievelijk om 18 en 19 uur. De medewerkers werken in ploegendiensten. En daar komen ook nog de vrijdagavond- en zaterdagploegen bij. “Dit zijn vaak jonge medewerkers die starten als wasser. Sommige blijven ‘hangen’ en komen later bij Wemmers terug in een andere functie. Iedereen in het team is enthousiast en draagt bij aan een fijne werksfeer, dat vind ik supermooi om te zien.”

Restwarmte en water worden hergebruikt

Op beide locaties zijn twee reinigingsstations, elk met een eigen waterzuiveringssysteem waardoor het water opnieuw gebruikt kan worden. We proberen innovatief te blijven om bijvoorbeeld restwarmte te hergebruiken.

Sommige dikkere vetten moeten eerst opgewarmd en vloeibaar gemaakt worden. Ook dat verzorgt Wemmers met o.a. een stoominstallatie. “Soms duurt het wel twee dagen voor een product op de juiste temperatuur is,” legt Cor uit. Ook het (droge) restproduct (olie / vetten, chocolade) wordt opnieuw gebruikt, als grondstof voor o.a. biobrandstof of veevoeder en leveren geld op!

Reinigen volgens de eisen van de klant

De tankopleggers en tankcontainers die ze hier reinigen én desinfecteren, bevatten vooral grondstoffen voor de voedingsindustrie zoals weipoeder, vruchtsappen, bindmiddelen voor saus, chocolade, oliën, vetten, natriumzout etc. “Elke reiniging en/of spoeling is afhankelijk van de inhoud van de tankwagen en de specifieke eisen van een klant.” 

Reinigingscertificaat als garantiebewijs

Een spoeling duurt twintig minuten tot een uur, dit hangt af van het soort product en eventuele restanten. En dan is de tankwagen spic en span. “Ik durf te stellen dat je na de reiniging gerust je boterham erin kan leggen. En veilig kunt opeten!” garandeert Cor. Het team zorgt ervoor dat aan alle normen wordt voldaan. 

Na het reinigen worden de tankwagens voorzien van zegels en een reinigingscertificaat, dit is een garantiebewijs om te kunnen laden. “Alle gegevens worden tot in detail gemonitord. Dat geldt in het bijzonder voor het oppervlaktewater. Voortdurend de zuurgraad (pH-waarde) meten is essentieel,” aldus Cor, “We houden het aantal zogeheten ‘vervuilende eenheden’ nauwkeurig bij voor de milieuheffingen. Deze waardes worden ook extern gecontroleerd.”

De hoogst mogelijke beladingsgraad

Elke dag reinigen de ploegen van Wemmers zo’n 30 tot 50 tankwagens. Zeker voor klanten die lossen in de Zaanstreek is de locatie erg belangrijk. Zo kan immers de hoogst mogelijke beladingsgraad worden behaald. En daar draagt Wemmers niet alleen met de cleaning aan bij, maar ook met de voorladerservice. In Zaandam is er bovendien een extra baan voor reiniging van plastic pallets of IBC-tanks tot 1500 liter.

Parkeermogelijkheden in Zaandam

Daarnaast zijn er 60 parkeermogelijkheden op het terrein in Zaandam, inclusief sanitaire voorzieningen voor chauffeurs. Hier wordt volop gebruik van gemaakt, vooral door buitenlandse vervoerders. En dat is niet zo raar, volgens Cor: “Wemmers heeft een uitstekende naam. We hebben flink wat ervaring, knowhow en zijn een van de grootste in dit vak. En dat is mede te danken aan meewerkend voorman Peter van Dok, die met veel inzet Cleaning Zaandam opbouwde. Hij is inmiddels terug naar zijn oude vak van chauffeur, er is dus nog een vacature!”

Communicatie

Cor hecht aan persoonlijk contact met zijn teams: “In een ontspannen werksfeer gedijt iedereen. Daar werken we dagelijks aan. Communicatie is het belangrijkste. We besteden veel aandacht aan toolboxmeetings, werkinstructies, voorlichtingen en persoonlijke beschermingsmiddelen. We registreren ook de ‘bijna-ongevallen’, mochten die al eens voorkomen. Veiligheid gaat voor alles. Elke dag leren we. Mensen werken hier met plezier en vinden het leuk dat er doorgroei- en scholingsmogelijkheden zijn.”

Benieuwd wat de tankcleaning voor u kan betekenen? 

Lees er hier alles over of neem contact met ons op.